Het belang van kleurpsychologie bij het ontwerpen van een effectieve tandartspraktijkinrichting

Wist u dat kleurpsychologie van groot belang is het bij het ontwerpen van een effectieve en aansprekende tandartspraktijk inrichting? In dit blogartikel leggen we niet alleen uit wat kleurpsychologie is, maar ook waarom het belangrijk kan zijn voor uw praktijk. Natuurlijk sluiten we af met een aantal handige tips die u kan toepassen in uw eigen tandartspraktijk.

Bekijken
nEEM CONTACT OP

Wat is kleurpsychologie?

Kleurpsychologie, ook wel kleurenpsychologie genoemd, is de studie van kleuren en, in het bijzonder, de invloed van kleuren op het gedrag van mensen. De wetenschap vertelt ons namelijk dat kleuren invloed hebben op hoe we ons voelen, gedragen en zelfs onze keuzes beïnvloeden. Het Institute for Color Research heeft hier het volgende over te zeggen:“Onderzoek toont aan dat mensen binnen 90 seconden na de eerste indruk een onbewust vellen over een ander of een product. Tussen 62% en 90% van dat oordeel op gebaseerd op kleur.”

Zo zijn er bepaalde kleuren die voor meer ontspanning zorgen, kleuren die het extra goed doen voor reclames, kleuren die mensen zich juist oncomfortabel laten voelen, noem maar op. Kortom, kleurpsychologie kijkt naar de interactie tussen kleuren en menselijk gedrag en is iets wat u in uw voordeel kan gebruiken.

Niet iedereen is even groot fan van de tandarts

Wat heeft de psychologie van kleur te maken met de tandarts? Heel simpel: niet iedereen vindt een bezoek aan de tandarts even plezierig. Sterker nog, sommige mensen vinden de tandarts zo spannend dat ze weigeren te gaan. Dit is wat kleurpsychologie voor tandartsen en hun praktijk zo belangrijk maakt: door gebruik te maken van de juiste kleuren zorgt u dat uw patiënten zich rustiger en veiliger voelen. Dit is niet alleen fijn voor de patiënten die extreem nerveus zijn, maar ook voor de ‘standaard’ patiënt die het eigenlijk niet spannend vindt, maar in de wachtkamer toch begint te zweten.

Rustigere patiënten zijn overigens ook fijn voor u als tandarts en uw werknemers: ze zijn doorgaans makkelijker te behandelen. Daarnaast zijn ze niet bang om terug te komen voor een controle of als ze ergens last van hebben – iets wat ernstige gebitsproblemen voorkomt.

De beste kleuren voor in uw praktijk

Hier behandelen we een aantal kleuren die volgens de studie van kleurpsychologie mogelijk positieve effecten hebben in de context van tandartsen:

1. Wit: rust, vrede en transparantie

Denkt u aan een tandartsen- of andere medische praktijk, dan denkt u waarschijnlijk aan de kleur ‘wit’. Veel medische praktijken maken gebruik van deze kleur, en met goede reden: de kleur wit straalt vrede, rust en transparantie uit. Tegelijkertijd kan wit te steriel en koud overkomen. Daarom raden wij aan niet alleen maar wit te gebruiken in de inrichting van uw tandartspraktijk!

2. Roze: kalmerende werking

Nee, de kleur wit kan veel beter gecombineerd worden met een andere kleur, roze bijvoorbeeld. Roze, met name licht- of pastelroze, wordt vaak gelinkt aan vrouwelijkheid, maar is veel meer dan dat: roze staat voor zorgzaamheid, energie, medeleven en werkt kalmerend. Ideaal voor in uw praktijk dus! Maar let op: te veel roze kan zwak, kinderlijk en te ‘zacht’ overkomen. Gebruik deze kleur dus spaarzaam.

3. Oranje

Oranje is niet een kleur die u vaak terugziet in een praktijk. Onterecht, zo blijkt uit de kleurpsychologie. Oranje staat namelijk voor speelsheid en is met name een kleur die het goed doet bij kinderen. De kleur is vriendelijk, warm en speels. Gebruik oranje vooral in de detaillering – zo voorkomt u dat uw praktijk te goedkoop of speels lijkt.

4. Blauw

Ten slotte is er nog blauw, een kleur die intelligentie, vertrouwen en stabiliteit uitstraalt. Overmatig gebruik van de kleur blauw kan kil en afstandelijk overkomen, dus wees voorzichtig.

Deze kleuren moet u vermijden

Natuurlijk zijn er ook kleuren die u het beste kunt vermijden. Dit zijn onder andere geel (staat voor angst en nervositeit), rood (dominant en agressief), grijs (saai en onverschillig) en zwart (angst, bedreiging en verstikking).

Waar en hoe kleur toepassen?

Wilt u echt werk maken van kleurpsychologie, dan doet u verstandig aan goed na te denken over waar u het allemaal gaat toepassen. Bij voorkeur maakt u gebruik van de kleur wit in combinatie met een zachte andere kleur (oranje, roze of blauw). Deze kleuren kunt u terug laten komen in de wachtruimte en in de behandelkamer, bijvoorbeeld op de kasten en het meubilair. Ook kunt u deze kleuren toepassen op uw website.

Ontdek ons aanbod

In onze collectie vindt u verschillende series en meubels (traykasten, tandartskasten, behandelmeubels, dispensermeubels, trolleys en balies) die verkrijgbaar in verschillende kleuren en met uiteenlopende detaillering. Wij denken graag mee over welke kleuren het beste bij u en uw praktijk passen, dus schroom niet om contact met ons op te nemen. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend. Ook kunt u natuurlijk een kijkje nemen op onze website of simpelweg onze productsheet op te vragen.

Bekijken
nEEM CONTACT OP

Wij creëren met u de ideale inrichting voor een efficiënte, schone en fijne werkplek.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Contact

Christiaan Huygensstraat 15
2665 KX Bleiswijk
Nederland

+31 (0)10 200 44 64
contact@dentasign.com

© 2020 Dentasign. Alle rechten voorbehouden.

Delen wordt gewaardeerd